Bekkenproblematiek

Anatomie:

Het bekken bestaat uit drie botten, het Sacrum en tweemaal het Ilium (links en rechts) die gezamelijk de ring van het bekken vormen.  Aan de achterkant tussen het Sacrum en het Ilium bevinden zich de SI-gewrichten. Aan de voorkant bevindt zich het Symphysis Pubis.  Het bekken van mannen en vrouwen is verschillend gevormd en daarom treden er ook andere klachten op.

SI-gewricht klachten:

Deze zijn zeer veel voorkomend zowel bij mannen als vrouwen en is één van de meest voorkomende klachten waarvoor mensen bij de Chiropractor komen. Deze klachten presenteren zich vaak als pijn laag in de onderrug, vaak aan één kant (links of rechts) en kan gepaard gaan met uitstralingspijn naar de bil en het been, waardoor het vaak wordt verward met Ischias.

Symphysis Pubis klachten:

Deze komen wat minder voor en zijn vaker aanwezig bij vrouwen dan bij mannen.  Deze klachten presenteren zich vaak als pijn in de lies of rondom het schaambeen.

Bij mannen kunnen klachten met dit gewricht onder andere worden veroorzaakt door een verrekking in de lies bij een plotselinge snelle beweging, zoals bijvoorbeeld bij voetbal- of hockeykeepers.

Bij vrouwen komen klachten bij dit gewricht vaak voor rondom de zwangerschap. Dit komt doordat onder de invloed van de zwangerschapshormonen de gewrichten van het bekken zachter en soepeler worden. Door vermindere stabiliteit kan er verchuiving en irritatie optreden in dit gewricht. Bij de natuurlijke geboorte wordt dit gewricht ook nog eens extra opgerekt, en soms kunnen deze klachten na de geboorte aanwezig blijven.

Hoe Chiropractie kan helpen:

De Chiropractor kan door middel van orthopedische en chiropractische tests de stand en beweeglijkheid van het bekken vaststellen. De Chiropractor heeft verschillende technieken om problemen met het bekken te corrigeren, van rustige rekoefeningen tot en met manipulatie. U krijgt ook advies over sporten en andere activiteiten en eventuele stabiliteit of rekoefeningen voor thuis. Bekkenklachten zijn over het algemeen met chiropractie zeer goed te behandelen.