Hernia

Een hernia van de tussenwervelschijf, vaker simpelweg ‘hernia’ genoemd, kan zowel in de nek als rug voorkomen, en kan de oorzaak zijn van flinke lokale en uitstralingspijn.

  • Anatomie van de tussenwervelschijf

De beschadigde structuur is de tussenwervelschijf, die zit tussen de botten van de wervelkolom. Deze functioneren als schokdemper en zorgen ervoor dat de wervelkolom in alle richtingen kan buigen. De schijf zelf heeft zacht binnenste gedeelte, de ‘nucleus pulposus’ met daaromheen een ring van sterke kraakbeenringen, genaamd de ‘annulus fibrosus’.

  • Wat er gebeurt bij een hernia:

Door een direct trauma, of door herhaalde overbelasting, kunnen er kleine tot significante scheurtjes ontstaan in de buitenste kraakbeenringen van de annulus fibrosus. Hierdoor kan het binnenste zachte materiaal naar buiten stulpen. Dit kan op verschillende manieren pijn veroorzaken.

  1. De pijn geassocieerd met het scheuren en uitstulpen van de tussenwervelschijf zelf. Dit kan een diepe, soms heftige pijn in de onderrug of nek veroorzaken. Dit kan ook spierspasmes veroorzaken, wat het gevoel geeft dat de rug ‘op slot zit’
  2. De uitstulping kan op een nabijgelegen zenuw drukken. De zenuwen die via de wervelkolom naar buiten komen liggen erg dicht bij de tussenwervelschijven. Als de uitstulping tegen zo’n zenuw aandrukt, veroorzaakt dit de zogenaamde ‘beknelde zenuw’ sensatie: Pijn die de arm of het been inschiet, brandende pijn, tintelingen, doofheid of spierzwakte. In het been wordt dit ook vaak ‘Ischias’ genoemd.
  • Locatie van de hernia:

Hernia’s kunnen zowel in nek als in de onderrug plaatsvinden. Nek hernia’s verwijzen vaak pijn naar de schouder, arm en hand; terwijl hernia’s in de onderrug vaak uitstraling geven naar de heup, been en voet.

  • Hoe kan chiropractie helpen?

Door middel van neurologsiche en orthopedische tests kan de chiropractor erachter komen of u een hernia heeft. Deze kan u dan ook aanraden of een Röntgenfoto of MRI scan verstandig kan zijn en u eventueel doorverwijzen. Als er al scans zijn gemaakt kan de chiropractor deze interpreteren. De meeste hernia problemen en zenuwbeknellingen kunnen goed door chiropractische behandeling worden geholpen.